Destilační teplota nebo teplota varu je taková teplota, při které se kapalina za atmosférického tlaku (1013 hPa) mění na páru.
Víme, že rozpouštědlo vře za běžných podmínek při pevné a konstantní teplotě. Naopak, směs rozpouštědel vře v rámci daného teplotního intervalu.
Znečištěné rozpouštědlo vře s ohledem na typ a stupeň znečištění při vyšší teplotě. Je třeba zdůraznit, že teplota varu zůstává nezměněna nezávisle na topné teplotě. Čím je teplotní rozdíl mezi teplonosným olejem a teplotou vařící látky větší, tím vyšší je rychlost procesu.
Při nastavování parametrů procesu se pracovní teplota normálně nastavuje o 30-40 °C vyšší, než je bod varu rozpouštědla nebo nejvyšší bod varu směsi.
Větší teplotní rozdíly na jednu stranu zvyšují hodinovou produktivitu zařízení, na druhou stranu mohou vést k "převaření" a/nebo pěnění rozpouštědla s následným zakalením destilátu. Z dlouhodobějšího hlediska to může vést k ucpání chladiče.