Typy destilací
Proces
Směs rozpouštědla a nečistot se v pevném kotli uvede do varu pomocí meziprostoru, naplněného teplonosným olejem, který je ohříván elektrickými topnými tyčemi. Vzniklé páry rozpouštědla jsou odváděny do chladicí serpentiny, chlazené dle modelu pomocí vzduchu nebo vody, a zde jsou znovu zkapalněny; zkondenzované rozpouštědlo je zachycováno v odpovídajících nádržích.
Typy destilace
a) destilace při atmosférickém tlaku
Běžná rozpouštědla se destilují při atmosférickém tlaku 760mmHg. Při atmosférickém tlaku se destilují rozpouštědla s nízkou teplotou varu, rozpouštědla, která při destilaci pění a všechna rozpouštědla s teplotou varu 40-160 °C.
b) destilace vakuová
Při snížení tlaku se u každé látky sníží teplota varu, při tlaku 150-200 mmHg se teplota sníží o 30-40%. Destilace ve vakuu se používá při destilaci rozpouštědel s teplotou varu vyšší než 170 °C, povinně při teplotě varu nad 200°C. Ale také u látek, jejich destilační teplota je blízko teploty samovznícení. A také v případě, že se nečistoty při atmosférickém tlaku rozkládají či karbonizují (uhelnatí).
c) destilace při atmosférickém tlaku+destilace vakuová
Tento typ destilace se používá v případě, že se destilované rozpoštědlo skládá z nízkovroucích a vysokovroucích látek (např. 56 °C a 200 °C)
Klasifikace zbytků
Destilační zbytky jsou koncentrovaným roztokem nečistot a rozpouštědla. Zbytky jsou odpady, které se odstraňují podle platných legislativních předpisů.